Open voor de buurt

Op 12 februari bezocht Jeanet Hacquebord de startlocaties in Den Haag. Er stonden vier locaties op het programma, het werden er zes.

De Jacobahof is een besloten speeltuin rondom een boerderij in een ‘gesloten blok’ met twee ingangen, midden in de Haagse Schilderswijk. De Haeghe Groep zorgt voor het functioneel beheer. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk zijn voor het sociaal beheer. Voorzitter Manon stelt de Jacobahof graag open om de bezoekers van Instant Loneliness te laten zien hoe zij het daar hebben met alle buurtbewoners. Verder had zij nog een tip voor een andere locatie en maakte meteen een afspraak met gastvrouw Halima van wijkcentrum De Mussen.

Het Zamen is één van de eerste zorggebouwen in Nederland waar de scheiding van wonen en zorg is doorgevoerd. Het gebouw bestaat uit zeven lagen met levensbestendige woningen en zorgappartementen. Per zes zorgappartementen is er een gezamenlijke huiskamer. Het atrium op de begane grond is ook voor de buurt toegankelijk en heeft samen met het restaurant een wijkfunctie. Na de rondleiding stelde Karin van Het Zamen Jeanet meteen voor aan Richard van de Boodschappen Begeleidingsdienst. De BBD begeleidt ouderen en mindervaliden die weinig contacten hebben, slecht ter been zijn of zich onveilig voelen met als doel isolement tegen te gaan. Er zijn altijd begeleiders aanwezig om een arm te geven, tassen te dragen of een rolstoel te duwen.

Schroeder is al meer dan 90 jaar een Haags fenomeen, bekend van de kringloopwinkels en als mensontwikkelbedrijf. Eind vorig jaar opende Robin voor Schroeder een nieuw buurthuis in de Torenstraat.

De Kronkel is een levendig buurthuis midden in de stad. De keuken speelt er een centrale rol. Verschillende groepen buurtbewoners koken er iedere week hun eigen maaltijden.